Bijziendheid bij kinderen 

Kinderen kijken tegenwoordig veel naar beeldschermen zoals tablets of  televisie. Daardoor bewegen ze minder, maar er is nog een gevaar: te veel naar schermen staren kan ook leiden tot bijziendheid. Wat is bijziendheid en hoe voorkom je het?

Kom langs voor meer info

Wat is bijziendheid of myopie?

Het is dikwijls verwarrend, maar bijziendheid wilt zeggen dat je voorwerpen in de verte niet scherp kan zien of aflezen. Voorwerpen die dichtbij staan, zijn wél scherp, vandaar de naam ‘bijziendheid’.

Kinderen met bijziendheid hebben vaak een oog dat in verhouding te lang is. Dit wilt zeggen dat de afstand tussen het hoornvlies (aan de voorkant van het oog) en het netvlies (aan de achterkant van het oog) te groot is. 

Bijziendheid of myopie is één van de meest voorkomende oogafwijkingen en komt steeds vaker voor, op steeds jongere leeftijd. De oorzaak kan erfelijk zijn, maar de digitale leefwereld van onze kinderen speelt een belangrijke rol. Gelukkig kunnen we de toename van bijziendheid afremmen, dit noemen we myopie-management. Enerzijds door onze leefgewoontes aan te passen en, indien nodig zijn er klinische opties.

Serengeti Carroll Hayworth

Wat is de oorzaak en hoe signalen herkennen?

Kinderen ontwikkelen meestal bijziendheid tussen de leeftijd van 6 en 12 jaar. Bij kinderen met bijziendheid is het oog als het ware te lang geworden waardoor het brandpunt van de lichtstralen voor het netvlies komt te liggen. 

Bijziendheid wordt gedeeltelijk erfelijk bepaald. Maar minder blootstelling aan daglicht en meer gebruik van beeldschermen zorgen voor de wereldwijde toename van bijziendheid.

Wanneer je kind klaagt van vermoeide ogen, niet scherp in de verte ziet (bijvoorbeeld het schoolbord) of vaak in de ogen wrijft kan dit wijzen op bijziendheid. 

Hoe ernstig is bijziendheid?

Ongeveer 50% van de jongeren in Europa is bijziend. Dat is het dubbele van 50 jaar geleden. Het grote gevaar is dat bijziendheid bij kinderen kan evolueren naar een hoge sterkte, meer dan -5 en -6. Op latere leeftijd hebben ze hierdoor meer kans op ernstige oogaandoeningen. 

Serengeti Carroll Hayworth

Hoe kan ik bijziendheid bij mijn kind voorkomen?

Image

1. Beperk schermtijd

Langdurig en zonder pauzes van kortbij naar een beeldscherm kijken, versnelt de groei van het oog waardoor bijziendheid ontstaat. Doordat we steeds meer schermen gebruiken is het belangrijk om hierop te letten. Dichter dan 80 centimeter bij je scherm zitten, is absoluut geen goed idee.

Image

2. Trek er op uit

Daglicht maakt stoffen vrij die de groei van het oog vertragen. Het beschermend effect van daglicht is vermoedelijk te wijten aan de lichtintensiteit die buiten vele malen hoger is dan binnen. Bovendien kijk je binnenshuis altijd dichtbij. Je maximale kijkafstand is dan een drietal meter. 

Image

3. Afwisseling

Voorzie afwisselende activiteiten waarbij je ogen worden uitgedaagd. Ver en dichtbij kijken, focussen en in de verte staren, binnen en buiten, licht en donkere omgevingen… Hoe gevarieerder je omgeving, hoe sterker je ogen!

Image

4. Veel schermtijd? Hanteer de 20-20-2 regel

Kijk na 20 minuten nabij-werk zeker 20 seconden in de verte. Zo krijgen je ogen rust, belast je ze minder en zullen ze minder vermoeid aanvoelen. Ga ook 2 uur per dag naar buiten.

Wat doe ik als mijn kind bijziend is?

Gelukkig zijn er oplossingen op de markt om bijziendheid bij kinderen af te remmen. Er bestaan contactlenzen en brilglazen die het groeiproces van het oog – en dus de ontwikkeling van myopie of bijziendheid – vertragen.

Wij zijn erkend expert. Contacteer ons of maak een afspraak. 

Maak een afspraak
Komorebi Eben